Šta odabrati, laminat ili parket? Evo odgovora na večitu dilemu

Ukoliko planirate da opremite novi stan, ili je došao trenutak da promenite podove u vašem domu, verovatno vam se nameće čuvena dilema da li odabrati laminat ili parket? Obe vrste poda imaju svoje pristalice, viđali ste ih u mnogim domovima, a proizvođači nude i jedne i druge. 

Kako odabrati između parketa i laminata i koje su to osnovne razlike između ove dve vrste poda? Pokušali smo da rešimo ovu dilemu a odgovore ćete pronaći u tekstu koji sledi. 

Šta je to laminat i od čega je sačinjen?  

Laminat predstavlja višeslojnu oblogu koja imitira drvo, a smesa od koje se laminat pravi sačinjena je od drvnih vlakana koja se meša sa lepkom. 

Gornji, odnosno završni sloj laminata izrađen je od obrađene sintetičke smole, čime se postiže otpornost na habanje, mrlje, vlagu i postojanost boje, što se posebno može uočiti kada su u pitanju laminati najvišeg kvaliteta. Prosečna debljina laminata  kreće se između 7 i 12 mm. 

Kako se postavlja laminat? 

Laminat se može postaviti na površinu koja nije nužno glatka, međutim neophodno je da bude koliko toliko ravna. Trebalo bi da se između laminata i betonske podloge stavi tanak sloj izolacije, a često se koristi i opcija hidroizloacije zbog oštećenja koje bi mogla da nanese vlaga. 

Prednosti laminata u odnosu na parket 

S obizrom na to da nije reč o punom drvetu, već o podnoj oblogi, glavna prednost laminata u odnosu na parket jeste njegova cena. Naime, laminat je povoljniji od parketa i prilikom postavke ove vrste poda u novi stan veće kvadrature, razlika u ceni može biti osetna. 

Takođe, proces postavke laminata je znatno lakši nego što je to slučaj sa parketom. Još jedna prednost je ta što nakon postavke laminat neće biti potrebe za brušenjem i lakiranjem. Dakle, izmene na laminatu su minimalne, a onda kad se ošteti, najbolje ga je zameniti u celosti. 

Šta je parket i kakvi parketi postoje? 

Parket predstavlja drvenu podnu površinu, a najčešće se izrađuje od hrastovine ili bukovine. Takođe, parketi se izrađuju i od javora. U zavisnosti od tipa drveta koji odaberete razlikuje se debljina i čvrstoća. Mere debljih paketa iznose 21 do 22 mm. 

Na domaćem tržištu popularne su i vrste drveta poput jasena, breze, trešnje i oraha, a osim po kvalitetu, ovakvi parketi se razlikuju i po nijansi. Egzotična varijanta koja takođe dolazi u obzir je bambus, koji predstavlja sve popularni izbor. 

Prilikom biranja nekog od ovih materijala, možete se voditi logikom da je skuplje kvalitetnije, ali takođe treba da izvagate i druge osobine vašeg budućeg poda, pre nego što se opredelite za njega. 

Kako se postavlja parket?

Parketi se postavljaju tako što se lepe na podlogu, a potom se bruse, prilagođavaju vašem domu i za kraj lakiraju, kako bi dobili  na estetici  i ostali dugovečni. Odlična alternativa koja  biva sve popularnija jesu gotovi višeslojni panel parketi, koji su sastavljeni od tri ili više slojeva drveta, već obrađenih i lakiranih. 

Prilikom postavke ovakvih parketa ne koristi se lepak, nema neprijatnih mirisa, niti prašine. Ovakva postavka parketa posebno se preporučuje ukoliko imate podno grejanje. 

Prednosti parketa u odnosu na laminat 

Jedan od sinonima za parket je dugovečnost. Verujemo da vas starije generacije savetuju da odaberete baš ovu vrstu poda kao onu koja se pokazala kao najdugotrajnija. Dotrajali parket možete hoblovati i prelakirati iznova. Jednom kada ga postavite parket će trajati decenijama. 

Parket pruža osećaj sigurnosti i topline, ovo je materijal kome se svi rado vraćamo. Njegova trajnost i lakoća održavanja svakako jesu njegove najveće prednosti. 

Kako odabrati između laminata i parketa

Laminat predstavlja povoljniju opciju, koja se lakše postavlja i koja je podložnija bilo kakvoj vrsti korigovanja. Ipak, laminat je sklon različitim oštećenjima, i obično nakon nekog vremena mora da se menja u celosti. S durge strane, parket je sinonim za dugovečnost, i jednom kada ga postavite znate da će dugo krasiti vaš dom

Ono što bismo mogli da navedemo kao najveću manu parketa jeste cena kupovine, postavke i održavanja ove vrste poda. Iako je otporniji na oštećenja od laminata, kada ona nastanu skuplje ćete platiti popravku na parketu nego na laminatu. 

Dakle, odgovor bi bio da izaberete između onog rešenja koje vama zvuči najisplativije. Ako pronađete laminat izuzetnog kvaliteta, koji će biti odlično rešenje za stan koji opremate, znajte da ste našli džek pot. S druge strane, ako želite da uložite veću količinu novca u kvalitet i trajnost onda bi parket trebalo da bude vaš izbor. 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde